De anaalklieren van je hond, wat doen ze en is die stank normaal? | Notzohot

Anaalklieren hond

De anaalklier of eigenlijk anaalzak is misschien niet het meest charmante onderdeel van je hond maar wel een orgaan met een belangrijke functie. Stel je ruikt in de buurt van je kameraad een geur waarbij de meest duivelachtige scheet verbleekt. Een soort geconcentreerde middeleeuwse viskraam melange in hartje zomer. Dat is waarschijnlijk het werk van bovengenoemde klier. 

geur anaalklieren hond ruikt naar dode vis
Stinkt je hond naar vis? Dit kan het werk zijn van de anaalklieren. Foto: Pasja1000 


Mijn hond stinkt naar vis

Ruikt je hond plots naar vis? Geen paniek, het kan een klein ongelukje zijn van de anaalklieren/ anaalzak. Wat is nu precies het nut dit intense hondenkontparfum? In de praktijk bezorgt het ons nog wel eens een gevoel van lichte tot matige walging of onbegrip, hoeveel we ook van trouwe kameraad houden. Ook wanneer de neus van onze hond weer eens schaamteloos verdwijnt in de poeperd van een soortgenoot of diens dampende uitwerpselen. Het zijn voor ons misschien niet echt de trotse blij-makers van een dag. Voor honden onderling is er echter sprake van een belangrijk sociaal communicatienetwerk waar deze uitingen onderdeel van zijn. De anaalklier speelt hierbij een cruciale rol.

Waar zitten de anaalklieren en wat doen ze?

Zoals de naam al doet vermoeden, bevinden de twee operationele anaalkantoren zich rondom de uitlaat, oftewel anus of ster van je hond. Eentje rechts op vijf uur, eentje links op zeven uur. Vanwege deze A-locatie kan elke drol voorzien worden van een laagje vloeibare informatie, een zogenoemde geurvlag. Ook bij opwinding (bijvoorbeeld een bezoekje aan de dierenarts) kan er onverhoopt wat informatie ontsnappen. Deze informatie heeft helaas voor ons de geur van viskraam.


waar zitten de anaalklieren?
De anaalklieren voorzien elke drol van een laagje vloeibare informatie om te communiceren met soortgenoten. 

Sleetje rijden

Ruik jij echter regelmatig deze intense geur of merk je dat jouw hond ‘sleetje rijdt’ (met achterwerk over grond schuurt), zich bijt, krabt of likt rondom de uitgang of staartaanzet? Dat kan duiden op problemen. Bijvoorbeeld wormen, verstoppingen, overvolle anaalzakjes of zeer pijnlijke ontstekingen. Neem dan contact op met de dierenarts. Het is sowieso aan te raden je hond 4 maal per jaar te ontwormen. Ook al ziet sleetje rijden er soms heel grappig uit, voor de hond is de oorzaak erg ongemakkelijk of zelfs pijnlijk.

Waarom het belangrijk is dat een hond snuffelt

Poep en plas zijn een belangrijk onderdeel van de taal van een hond (en van 3 jarige kinderen, maar dat even terzijde). Door het achterlaten van vloeibare en vaste geurvlaggen wordt duidelijk hoe bij honden de onderlinge verhoudingen liggen. Bijvoorbeeld in de wijk of in een bos. Het geeft antwoord op vragen als: wie is er nu in het bos, zijn er al bekenden geweest, hebben zij wel een koek gehad, wat is het geslacht, wat is de hormonale status, wie is er ziek, is er iemand loops of zwanger, wie zit er niet zo lekker in zijn vel, is dit terrein al afgebakend? Vergelijk het met Facebook. Een sociaal communicatienetwerk maar dan van 'eau de feromoon'. Lekker inloggen met een straal en een hoop commentaar leveren op andere berichten. Het verschil is dat wij gelukkig ook zonder Facebook kunnen communiceren, voor honden zijn geurvlaggen plaatsen en opsnuiven een belangrijk onderdeel om elkaar en de situatie waarin ze zich begeven te begrijpen.

Geurvlaggen en locatie

Niet alleen geur verspreiden telt, ook locatie is belangrijk. Wie kent het niet, het werk van de zelfverzekerde hoog-kakker. Honden die graag op een heuveltje, een boomstam, een zandbergje of andere natuurlijke verhoging hun kunst droppen. Hoe hoger de plek, hoe verder de geur de wereld kan veroveren. Een hond die hoog poept wil graag geroken worden en zichzelf laten zien. De meer neutrale of wat timide hond zal zijn drukwerk liever achterlaten onder een struik. Ontdekt worden door soortgenoten en bijbehorende faam staan niet zo hoog op de agenda.

In huis plassen of poepen

Voor ons meestal ongewenste communicatie. Wanneer je kameraad in huis een boodschap achterlaat is natuurlijk vervelend. Binnenshuis poepen en plassen kan echter een andere reden hebben dan ‘nog niet zindelijkheid zijn’ of incontinentie. Helaas interpreteren we de hondentaal niet altijd juist. Verandering in de omgeving of in de emotionele staat van een hond kan leiden tot ‘schrijven’ in huis. Wat niets te maken heeft met ongehoorzaamheid of lichamelijke gebreken. Bij aanhoudende communicatie 'ongelukjes' binnen is het wellicht raadzaam te achterhalen of het werkelijk lichamelijk is of dat er sprake is van ‘iets duidelijk maken’ in hondentaal.

en waarom snuffelen honden aan elkaars achterwerk?
Communicatienetwerk bij honden en de rol van anaalklieren en snuffelen aan de bron

Taal is belangrijk ook voor honden

Ongegeneerd snuffelen aan de bron (een passerende hondenanus) of diens scriptie (poep, plas) is ook onderdeel van deze bijzondere taalstudie. En omdat taal bestaat uit lezen én schrijven, is het dus zeer wenselijk om je hond tijdens het wandelen de tijd te geven om geschreven informatie te ontrafelen en alle signalen te leren begrijpen. Dit uitputtend snuifklusje is net zo belangrijk als voldoende lichaamsbeweging. Dus niet te vlug aan de riem trekken, een belezen hond is een gelukkige hond. Maar of mensen zo blij zijn met al die informatie op de stoep?


Please do not empty your dog here

Notzohot Hondenpoep verbod bord | 25 x 20 cm | aluminium outdoor | wit


Hondenpoep opruimen

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen in Nederland. Allemaal leuk en aardig die geschreven kak berichten in de wijk, op de stoep en in het park, maar we doen onze buurt en de natuur een groot plezier hondenpoep op te ruimen. Daarnaast ben je in de meeste gevallen ook verplicht de poep van je hond op te ruimen. Kan je hond dan nog wel communiceren zo zonder poep? Ja. Wanneer je hondenpoep opruimt blijft er nog voldoende leesvoer over. Vergeet niet, honden ruiken goed. Het reukvermogen is bij honden zelfs uitmuntend te noemen. Mensen hebben tussen de 5 en 20 miljoen geur analyserende cellen. Honden bezitten 200 miljoen of meer van deze nuttige snuifdeeltjes, met ook nog eens een 40 maal grotere geurprocessor dan mensen. Er blijft dus meer dan genoeg informatie over, ook na het verwijderen van een drol.

Hondenpoep verbod bord van Notzohot

Laat je medemens op charmante & directe wijze weten dat jouw voortuin, Hortensia, grasveld, paadje achterom of hoek van je huis geen pispaleis of drollen dumpplaats is. Een gewaarschuwd mens maakt vaak toch net iets betere keuzes. Vooraf of als het kwaad eenmaal geschied is door dat klein chemisch afval op te ruimen (in de grijze bak) ook prima. En daar doen we het voor! In verkeerswit en nostalgisch blauw verkrijgbaar in onze Notzohot online cadeaushop voor  eigenwijze mensen  & toffe honden. Met altijd een gratis cadeau kaart! Met jouw cadeau bestelling steun je tevens een (asiel)dier. Hoe enig is dat!  



Please do not empty your dog hereNotzohot Hondenpoep verbod bord | 20x20 cm | aluminium outdoor | nostalgisch blauw



Vivian Heijckers | Notzohot


Bron: Dogzine, Barkpost, Wikipedia