Hondenpoep opruimen, wat zijn de gevolgen van het laten liggen van een drol? | Notzohot

Hondenpoep bron van ergernis en overlast

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen in ons land. Of ja, hondenpoep opruimen en het grote gebrek hieraan. Honden moeten, net als wij, nu eenmaal poepen. Dat zou ook verder geen probleem zijn wanneer de bijbehorende mens dit zou oprapen. Dit blijkt echter een moeilijke taak. 

Met jaarlijks zo'n 145 - 167 miljoen kilo hondenpoep kan dat hoog oplopen. Niet voor niets staat er bij elke zelfrespecterende groenvoorziening wel een algemeen verbodsbord of oncharmant hondenpoepbord. Vaak met een pictogram in de herkenbare kromme drukhouding die de hondeneigenaar moet helpen herinneren dat het niet is toegestaan Bruno te legen op de betreffende plek. Oftewel verboden voor hondenpoep. Hoe zit het echter met openbare plekken waar geen hondenpoepbord staat en dus geen poepverbod geldt?

Hondenpoep opruimen


Opruimplicht hondenpoep

Op openbare plekken geldt de opruimplicht. Het is natuurlijk logisch dat je hond ergens zijn of haar behoefte moet kunnen doen en voor honden belangrijke informatie (geurvlaggen) moet kunnen achterlaten voor soortgenoten. Om van de wijk echter geen dampende dumpplaats te maken is in Nederland op openbare plekken de opruimplicht in het leven geroepen. Dit betekent dat je hondenpoep niet mag laten liggen op stoepen, in bermen, parken, goten, op veldjes of op straat. Deze regel geldt ook in losloopgebieden en op uitlaatplekken. 

Kan een hond communiceren wanneer poep wordt opgeruimd?

Geen zorgen, wanneer je de gestorte bijdrage van straat plukt blijft er nog steeds genoeg leesvoer achter voor soortgenoten. Het reukvermogen is bij honden uitmuntend. Honden bezitten op z'n minst 200 miljoen geuranalyserende cellen met ook nog eens een 40 maal grotere geurprocessor dan mensen. Dus raap die drol gerust op. De geurafdruk is toch al gemaakt. Plus je medemens en de natuur zijn je zeer dankbaar. 

Is hondenpoep slecht voor de natuur?

Hondenpoep staat op de derde plaats op het gebied van watervervuiling. Ons natuurlijk ecosysteem kan twee honden per vierkante kilometer aan, in stedelijk gebied leven er meer dan 100. Opruimen is dus niet alleen prettig, maar noodzakelijk. Ach, de natuur ruimt hondenpoep na een regenbui zelf toch wel op? Dat klopt, de drol is binnen korte tijd uit het zicht verdwenen. De gevaarlijke stoffen / ziekteverwekkers in hondenpoep kunnen echter niet worden afgebroken door de natuur. Wat betekent dit? De drollen belanden via de bodem uiteindelijk in het grondwater, in beekjes, stroompjes en dat gezellige watertje waar je hond en wellicht je kinderen zomers lekker in zwemmen. De vervuiling door hondenpoep is niet alleen zeer schadelijk voor ons maar ook fataal voor vissen en andere (water)dieren. Niet alleen voor ons maar ook voor ons milieu. Lees meer over wat hondenpoep met de natuur doet.
De natuur kan hondenpoep niet verwerken. Afbeelding Notzohot. Bron Dogzine.

Hoe ruim je hondenpoep het beste op?

Met een grijper of een poepzakje. Gebruik je afbreekbare poepzakjes? Dat is natuurlijk al een veel betere methode dan niet biologisch afbreekbare materialen. Hondenpoep in een ecologisch verantwoord poepzakje vervolgens in de berm gooien (het gebeurt regelmatig) is natuurlijk niet verantwoord en daarnaast niet toegestaan. Gooi de zakjes ook niet op straat, in de groenbak of in het toilet, maar altijd, net als niet afbreekbare zakjes, in de grijze container/vuilnisbak. Het afbraakproces van ecologische zakjes kan maanden duren, plus hondenpoep wordt beschouwd als klein chemisch afval (aldus EPA). Dit hoort niet thuis in een groenbak of berm.

Wateroplosbare poepzakjes

Beste methode - lees minst schadelijke oplossing voor het milieu -  is via ons eigen toilet/ rioleringssysteem. Dit is er op gemaakt chemische stoffen (ontlasting, medicijnen etc.) uit water te halen. De hond leren om te poepen op ons toilet, is dat dan de toekomst? Dat is een optie, maar hoeft niet. Wateroplosbare zakjes zijn namelijk in opkomst. Deze zakjes op basis van alcohol lossen binnen twee dagen in water op. Je kunt het zakje met hondenpoep dan thuis in het toilet gooien. Waarom thuis pas en niet in putten langs de weg? Veel gemeenten kennen een gescheiden riolering waardoor jouw met bacteriĆ«n en virussen gevuld zakje alsnog in het grondwater en de natuur terechtkomt. Je kunt de wateroplosbare zakjes, zoals Flush Puppies nu alleen nog maar bestellen in het buitenland, bijvoorbeeld via Amazon. Of voorlopig nog kiezen voor de in Nederland verkrijgbare biologisch afbreekbare poepzakjes en deze in de grijze bak weggooien. 

Boete voor niet opruimen hondenpoep

Hondenpoep opruimen geldt voor iedereen, alleen mensen met een blindengeleidehond of hulphond zijn vrijgesteld van deze plicht. Leef je als hondenbezitter de regels niet na, dan kun je een boete verwachten tussen de 90 euro (geen poepzakje of grijper op zak hebben) en 140 euro (hondenpoep niet opruimen). Check bij jouw gemeente wat de regels en kosten zijn, dit kan variĆ«ren. 


Do not empty your dog here bord voor buiten inclusief 4 ophanggaten

Hondenpoep verbod bord van Notzohot

Laat je medemens op charmante & directe wijze weten dat jouw voortuin, Hortensia, grasveld, paadje achterom of hoek van je huis geen pispaleis of drollen dumpplaats is. Een gewaarschuwd mens maakt vaak toch net iets betere keuzes. Vooraf of als het kwaad eenmaal geschied is, ook prima. Gewoon even opruimen dat klein chemisch afval. En daar doen we het voor! 

Please do not empty your dog here bord voor buiten. Inclusief ophanggaten
Hondenpoep verbod bord | 25 x 20 cm | aluminium outdoor | wit
 
Vivian Heijckers | NotzohotBron: Dogzine, Barkpost, Wikipedia