Opvliegers? Zweetaanvallen? Voel je fris met een koelsjaal | Notzohot


Hormonen, hitte of blessure? Onze duurzame & handgemaakte koelsjaaltjes houden je koel.
Koelsjaaltjes handgemaakt, duurzaam met biologisch afbreekbare koelkristallen

Koelsjaals


Onze Notzohot koelsjaals zijn handgemaakt & duurzaam, met biologisch afbreekbare koelkristallen. Onze koelsjaal voor mensen is gemaakt van normaal tot fijn katoen. Verkrijgbaar in verschillende motieven en kleuren. Wisselend assortiment. Beperkte oplage.

Koelsjaal bij opvliegers, zweetaanvallen, hoofdpijn en blessures

Opvliegers of andere zweetaanvallen kunnen erg vervelend zijn. Het liefst zou je meteen onder een koude douche gaan staan, helaas kan dit niet altijd. Heerlijk verfrissend in de overgang bij opvliegers, of wanneer je hitte moeilijk kwijtraakt, bijvoorbeeld bij hoge temperaturen of temperatuurschommelingen door ziekte. Gebruik je koelsjaaltje als cold-pack bij blessures. Ook is de sjaal een redder in nood bij hoofdpijn. Leg je koelsjaaltje dan op je voorhoofd en/of ogen.Opvliegers, hitte of blessure? Onze handgemaakte koelsjaaltjes houden je koel.
Greep uit de Notzohot collectie koelsjaals handgemaakt

Koelsjaal | Hoe werkt het?

Leg de koelsjaal 10-45 minuten in water. Dit is afhankelijk van de dikte van het katoen, dus kan variëren. Haal de sjaal uit het water wanneer de kristallen aanvoelen als gelei en de sjaal in volume is toegenomen en een aangename dikte/zwaarte heeft bereikt. Laat drogen en de koelsjaal is klaar voor gebruik! Plaats de sjaal in de nek/rondom de hals of bij blessures daar waar nodig. 

Tip: Leg de koelsjaal tussendoor of 's nachts (in een zakje) in de koelkast voor extra verfrissend effect!


Koelsjaaltjes absorberen water.
Koelsjaal in water leggen, eenmaal in volume toegenomen laten drogen en klaar voor gebruikZijn er verschillende maten Notzohot koelsjaals?

We hebben één standaard afmeting koelsjaals, geschikt voor alle maten mensen maar ook de meeste honden. Van de restant lapjes katoen maken we onze 'kneusjes'. Dit zijn dezelfde koelsjaals als de reguliere sjaals alleen dan net ietsje kleiner en smaller. Onze kneusjes zijn dan ook een betere optie voor kleinere honden. 


Handgemaakte duurzame koelsjaaltjes voor honden. Met biologisch afbreekbare koelkristallen.
Koelsjaals voor honden


Koelsjaal voor honden

De Notzohot koelsjaal voor honden is gemaakt van normaal tot iets steviger katoen. One size fits most! Voor honden met een nekomvang tussen de 30 cm en 80 cm. Let op! Bij een nekomvang van rond de 30 cm heeft je hond een leuke grote Shirley Temple strik op de nek/rug. De wat royalere viervoeters zullen de koelsjaaltjes eerder een beschaafd knoopje hebben, geen sierstrik. Afhankelijk van de kauw- & sloopvaardigheden van jouw beste vriend, is het uitkaard handig zelf in te schatten of een koelsjaal iets is voor jouw viervoeter. 


Duurzaam, met ecologisch verantwoorde koelkristallen.
Toemba (Dalmatier/herder) draagt onze standaard maat koelsjaal. 

Niet voor alle honden

Er is helaas nog geen katoen / canvas op de markt voor regelrechte slopers en nekgravers. Waarschijnlijk is een verkoelende ijsco, koelmat of plens water een strakker plan voor deze wat ruwere schatjes. Voor pacifisten en andere 'brave' kalme dopneuzen is een 'mensen' koelsjaaltje van wat fijner katoen ook geschikt. Lees voor gebruik van onze koelsjaals de handleiding bij Veiligheid/Gebruik.

Biologisch afbreekbare koelkristallen

De waterkristallen/ koelkristallen zijn veilig, non toxic, ecologisch verantwoord en al in gebruik sinds 1942. Niet alleen voor koelproducten maar ook onder andere voor regenwater-irrigatie in tuinen en landschappen, hot- en cold packs en insecten-wateringssystemen. Bij gebruik als wateringssysteem kan een koelkristal wel tot 50% (regen)water vasthouden voor later gebruik. 

Koelkristallen niet geschikt voor consumptie

Hoewel de kristallen vrij zijn van gif zijn ze ongeschikt voor consumptie vanwege het sterke absorptievermogen. Wanneer droge of niet volledig met water gevulde kristallen in water terechtkomen gaan ze het water absorberen. Komen de waterkristallen in het lichaam terecht, gaan ze zich vullen met lichaamssappen. Dit kan uiteraard gevaarlijk zijn bij inname van veel kristallen. Vandaar dat de koelsjaals altijd onder toezicht van een volwassene gedragen dienen te worden. 

Mijn koelsjaal voelt heel glibberig

Geen paniek. Wanneer de koelsjaal te lang in het water heeft gelegen voelt deze glibberig aan. Dit komt omdat de kristallen zo vol zitten dat ze meer ruimte nodig hebben dan de katoenen sjaal op dat moment biedt. Ze willen als het ware door het katoen naar buiten komen. Dit kan verder geen kwaad, het voelt alleen wat raar aan. Laat de sjaal buiten drogen en in volume afnemen, het glibberige neemt dan eveneens weer af na verloop van tijd. 

Handgemaakte koelsjaal met biologisch afbreekbare koelkristallen, in verschillende dessins verkrijgbaar.
Koelsjaal te lang in water gelegen, zwaar en glibberig

Mijn koelsjaal wordt niet meer zo bol?

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat de functionaliteit van de ecologische waterkristallen (o.a bij regelmatig gebruik van de koelsjaal) is afgenomen. Dit is niet erg, leg de koelsjaal wat langer (een nacht) in het water tot dat het maximale gewicht (dikte) is bereikt. De koelsjaal is waarschijnlijk minder bol dan toen deze net nieuw was, maar de werkende kristallen geven nog steeds voldoende frisheid.

Mijn koelsjaal is in aanraking gekomen met andere stoffen dan water

Wanneer de koelsjaal in aanraking komt met andere vloeistoffen, kunnen deze de sjaal aantasten. Te denken valt aan parfum, alcohol, (agressieve) schoonmaakmiddelen of olie. Ook chemo/medicijngebruik kan bij transpiratie de werking van de koelkristallen beïnvloeden op korte of lange termijn. Is je sjaal wat minder bol? Leg de sjaal wat vaker/sneller in de koelkast tussendoor. Ook in minder bolle staat, waarbij niet alle waterkristallen meer actief/ in werking zijn, koelt het sjaaltje nog steeds. 

Hoewel biologisch afbreekbaar, vanwege het katoen en het etiket, koelsjaal weggooien bij normaal huisvuil in de grijze afvalcontainer.