Opvliegers? Overgang? Hittegolf? Hoe werkt een koelsjaal?

 

Koelsjaal handgemaakt duurzaam

Is een Notzohot koelsjaal iets voor jou?

Om hier antwoord op te geven is het handig om te weten hoe de koelsjaal werkt. Onze sjaals zijn handgemaakt van 100% katoen, gevuld met biologisch afbreekbare koelkristallen. Deze kristallen voelen in droge staat aan als grof zeezout. Zodra je de koelsjaal in water legt absorberen de kristallen het water maximaal waardoor de sjaal in volume toeneemt en de inhoud niet langer voelt als zeezout maar koele gelei. 

Hoelang in het water leggen?

Afhankelijk van soort katoen (licht of zwaarder) haal je het sjaaltje na circa 15 minuten tot 45 minuten uit het water. Zet kookwekker op 10 minuten en kijk of het volume naar wens is. Voller betekent zeker niet koeler! Te vol/bol is ook zeker niet comfortabel, hou de baddertijd dus in de gaten.

Sjaal niet meer zo bol

Bij veelvuldig gebruik kan het zijn dat de sjaal wat langer in het water moet liggen of niet meer zo bol wordt. Door gebruik en contact met andere stoffen neemt de werking van sommige koelkristallen na verloop van tijd af. Er zitten echter meer dan genoeg kristallen in de sjaal voor een fris resultaat. 

Volume neemt af door verdamping

De koelsjaal zal eenmaal gevuld geleidelijk in volume afnemen. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur van de drager en omgeving) kan het koelsjaaltje enkele dagen tot weken verkoeling geven. Is je sjaaltje wat plat, leg even opnieuw in het water en klaar.

Koelsjaal in water leggen en hangend laten drogen

Koelsjaaltjes zorgen voor verkoeling door verdamping

Door verdamping van het opgeslagen water in de kristallen voelt de sjaal koel aan. Het lichaam wordt dankzij deze verdamping via de halsslagaderen geleidelijk afgekoeld. Transpiratie en verdamping kan betekenen dat het sjaaltje niet altijd kurkdroog aanvoelt. Logisch natuurlijk. 

Natte sjaal?

De sjaal hoort echter niet nat of zelfs snotterig aan te voelen, wanneer dit wel het geval is, heeft de koelsjaal te lang in het water gelegen waardoor de kristallen meer ´gedronken´ hebben dan ze aankunnen. De sjaal is dan ook zwaar en bol. Dit verdwijnt vanzelf wanneer de op natuurlijke wijze sjaal wat in volume is afgenomen. 

Hang de sjaal aan de lijn in een droge ruimte (of buiten in de zon). Dit kan echter wel zeker een dag duren. Is de koelsjaal na enkele dagen juist te plat en niet verkoelend genoeg voor jouw gevoel? Leg de sjaal opnieuw circa 10 minuten in het water zodat de kristallen zich weer kunnen vullen met water en kijk of de sjaal bol genoeg is voor jou of laat de sjaal nog even in het water badderen. Ook kun je de sjaal tussendoor in de koelkast leggen voor extra frisheid. Afmeting koelsjaal & inhoud

De  handgemaakte sjaal is verkrijgbaar in 1 universele maat bestaat uit 1 koelvak en twee flappen om de sjaal mee te strikken/knopen. De totale maat is circa: 116 cm lang en 10.5 cm breed. Het verkoelende gedeelte bestaat uit 1 vak van  circa 40 cm. Dit kan iets variëren, het is immers handwerk.

Kleinere koelsjaals

Naast de standaard maat koelsjaal hebben we ook de kneusjes. Niks mis mee, maar deze zijn gemaakt van restanten stof en variëren van maat, deze zijn wat kleiner en/of smaller. Per sjaal staat de afmeting vermeld. In onze webshop kun je meer informatie vinden over onze koelsjaals voor mensen én honden en hoe je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van je sjaal, mits je deze op de juiste manier behandelt. Het assortiment wisselt, omdat het handgemaakt is hebben we maar een beperkte oplage. 

Koelsjaaltje gedragen door Saartje topmodel