Opvliegers? Hittegolf? Hoe werkt een koelsjaal?

 

Koelsjaal handgemaakt duurzaam

Is een Notzohot koelsjaal iets voor jou?

Om hier antwoord op te geven is het handig om te weten hoe de koelsjaal werkt. Onze sjaals zijn handgemaakt van 100% katoen, gevuld met biologisch afbreekbare koelkristallen. Deze kristallen voelen in droge staat aan als grof zeezout. Zodra je de koelsjaal in water legt absorberen de kristallen het water maximaal waardoor de sjaal in volume toeneemt en de inhoud niet langer voelt als zeezout maar een soort koele gelei. Afhankelijk van soort katoen (licht of zwaarder) katoen haal je het sjaaltje na circa 15 minuten tot 45 minuten uit het water. De koelsjaal zal eenmaal gevuld geleidelijk in volume afnemen. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur van de drager en omgeving) kan het koelsjaaltje enkele dagen tot enkele weken verkoeling geven. 

Koelsjaal in water leggen en hangend laten drogen

Koelsjaaltjes zorgen voor verkoeling door verdamping

Door verdamping van het opgeslagen water in de kristallen voelt de sjaal koel aan. Het lichaam wordt dankzij deze verdamping via de halsslagaderen geleidelijk afgekoeld. Transpiratie en verdamping kan betekenen dat het sjaaltje niet altijd kurkdroog aanvoelt. Logisch natuurlijk. 

De sjaal hoort echter niet nat of zelfs snotterig aan te voelen, wanneer dit wel het geval is, heeft de koelsjaal te lang in het water gelegen waardoor de kristallen meer ´gedronken´ hebben dan ze aankunnen. De sjaal is dan ook zwaar en bol. Dit verdwijnt vanzelf wanneer de op natuurlijke wijze sjaal wat in volume is afgenomen. Hang de sjaal aan de lijn in een droge ruimte (of buiten in de zon). Dit kan echter wel zeker een dag duren. Is de koelsjaal na enkele dagen juist te plat en niet fris genoeg voor jouw gevoel? Leg de sjaal opnieuw in het water zodat de kristallen zich weer kunnen vullen met water. Ook kun je de sjaal tussendoor in de koelkast leggen voor extra frisheid.
Meer informatie over Notzohot koelsjaals?

In onze webshop kun je meer informatie vinden over onze koelsjaals voor mensen én honden en hoe je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van je sjaal, mits je deze op de juiste manier behandelt. Het assortiment wisselt, omdat het handgemaakt is hebben we maar een beperkte oplage. De sjaals zijn allemaal circa 116 cm x 10 cm. Van restanten stof maken we onze koelsjaal 'kneusjes', net zo knap als de originele varianten, alleen wat kleiner of korter. Ideaal voor smalle nekjes of kleinere hondjes. 

Koelsjaaltje gedragen door Saartje topmodel
Reacties